Czy wiesz, że?
Czy wiesz, że?
Co markery, czerwona kapusta i świeczki na tort mają ze sobą wspólnego? Pomyślisz, że nic. Ale badacze wiedzą, że: za tym wszystkim kryje się mnóstwo chemii. Kolory markerów powstają ze zmieszania różnych pojedynczych barw. Sok z czerwonej kapusty zmienia kolor w styczności z kwasami i zasadami. A świeczki potrzebują gazu do spalania: tlenu.
Odkryj więcej eksperymentów
Quiz
Jedno i drugie to czerwona kapusta. Ale: w Bawarii często używa się proszku do pieczenia podczas przygotowywania czerwonej kapusty, a w innych miejscach gotuje się czerwoną kapustę razem z kwaśnymi jabłkami. Potrawy mają inną kwasowość i dlatego różnią się kolorem.
H oznacza wodór.
Woda jest obojętna – nie jest ani kwasem ani zasadą.
Im dłużej żujemy ziarna lub chleb, tym słodszy smak odczuwamy. Ślina zawiera enzymy, które rozkładają skrobię z ciasta na chleb na poszczególne cukry. Stąd mamy słodki smak.
Udostępnij znajomym