Pewnie Tobie też się to przydarzyło: Zjadłeś coś palcami, a potem całe się kleiły. Albo pomagałeś przy pieczeniu ciasta, a miskę bardzo trudno wyczyścić, bo surowe ciasto przykleiło się. Dlaczego tak się dzieje? I czy da się z tego zrobić klej? Spróbuj.
Lepkie paluszki? Jaka jest tego przyczyna?
Do eksperymentu będziesz potrzebować:
- Różne substancje do zbadania:
- cukier
- proszek do pieczenia
- skrobię kukurydzianą
- sól kuchenną
- 4 szklane miski
- 4 łyżeczki do mieszania
Zaczynamy
Klej i składniki do pieczenia – co je łączy?
Odpowiedź:
Każdy, kto kiedykolwiek upiekł ciasto, wie, że surowe ciasto całkiem nieźle się klei. Oprócz jajek i mleka surowe ciasto zawiera też mąkę i cukier. Jednym z głównych składników mąki jest skrobia. Jak pokazał nasz eksperyment, skrobia zmieszana z wodą daje bardzo lepką pastę. Pasta skrobiowa to jeszcze nie jest klej, ale jeśli ją podgrzejesz, otrzymasz prosty klej do papieru. A woda z cukrem też jest bardzo lepką cieczą. Dlatego skrobia i cukier nie są tylko składnikami do pieczenia, ale mogą też być naturalnymi surowcami do produkcji kleju.