W laboratorium chemicy używają gotowych pasków lakmusowych (wskaźników pH), które mogą zmienić kolor, aby zbadać, czy dana ciecz jest kwasem. Niestety, nie mamy niczego takiego w domu. Ale możemy wykonać własne narzędzia do testów, używając soku z czerwonej kapusty. Jak sok z czerwonej kapusty zmienia kolor w styczności z cieczami o różnej kwasowości?
Czerwona kapusta i niebieska kapusta – co je łączy z chemią?
![pięć szklanych słoików z różnymi kolorowymi płynami](https://www.henkel-forscherwelt.de/resource/image/1157560/21x9/3000/1286/6bcb5d8f3873e01aafe4cf08fbd6374f/986E5ABBE4BF9778113807A5EBD2D55C/rotkohlindikator.webp)
Do eksperymentu będziesz potrzebować:
- około 200 g świeżej czerwonej kapusty
- garnek lub miskę
- sitko
- wagę
- miarkę kuchenną
- deskę do krojenia i nóż
- puste słoiki po dżemie
- wodę z kranu
- pustą butelkę z ciemnego szkła
- „ciecze do testów”: płyn do mycia naczyń, roztwór kwasku cytrynowego*, wodny roztwór proszku do pieczenia*, woda destylowana*
Zaczynamy