Czerwona kapusta i niebieska kapusta – co je łączy z chemią?

pięć szklanych słoików z różnymi kolorowymi płynami

W laboratorium chemicy używają gotowych pasków lakmusowych (wskaźników pH), które mogą zmienić kolor, aby zbadać, czy dana ciecz jest kwasem. Niestety, nie mamy niczego takiego w domu. Ale możemy wykonać własne narzędzia do testów, używając soku z czerwonej kapusty. Jak sok z czerwonej kapusty zmienia kolor w styczności z cieczami o różnej kwasowości?

Do eksperymentu będziesz potrzebować:

  • około 200 g świeżej czerwonej kapusty
  • garnek lub miskę
  • sitko
  • wagę 
  • miarkę kuchenną
  • deskę do krojenia i nóż
  • puste słoiki po dżemie
  • wodę z kranu
  • pustą butelkę z ciemnego szkła
  • „ciecze do testów”: płyn do mycia naczyń, roztwór kwasku cytrynowego*, wodny roztwór proszku do pieczenia*, woda destylowana*


Zaczynamy

Udostępnij znajomym