zbliżenie probówek ze skorupkami jaj w płynie

Co powoduje ubytki w zębach? Cukier? Nie bezpośrednio. W jamie ustnej występują bakterie, które przekształcają cukier w kwas. A kwasy psują zęby. Chcemy zbadać, jak to się dzieje, ale ponieważ nie chcemy w trakcie testu zniszczyć naszych zębów, potrzebujemy czegoś w zastępstwie. W tym eksperymencie używamy skorupek od jajek. Podobnie jak zęby zawierają one wapń i są wrażliwe na kwasy. Jak więc kwasy reagują ze skorupkami od jajek zastępującymi tutaj nasze zęby?

Do eksperymentu będziesz potrzebować:

  • około 100 ml kwasku cytrynowego
  • 1-2 puste skorupki od jajek
  • wałek do ciasta
  • woreczek do zamrażania
  • dokładną wagę
  • miarkę kuchenną
  • lejek z filtrem do kawy
  • łyżkę
  • 2 puste słoiki po dżemie


Zaczynamy

Udostępnij znajomym