Cone of aluminum foil from the center of which sprouts red foam

Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego do ciasta dodajemy proszek do pieczenia? Proszek do pieczenia sprawia, że surowe ciasto jest puszyste i miękkie podczas pieczenia. Dzieje się tak, ponieważ proszek do pieczenia powoduje wydzielanie się gazu w trakcie pieczenia: dwutlenku węgla. Ten eksperyment pokazuje, jak gwałtownie może zachodzić reakcja proszku do pieczenia z płynem. Najlepiej to widać na przykładzie kwasu takiego jak ocet. Sam zobacz!

Do eksperymentu będziesz potrzebować:

  • 3 opakowania proszku do pieczenia
  • pół szklanki octu
  • wodę
  • nożyczki
  • 3 szklanki
  • talerz
  • folię aluminiową
  • taśmę klejącą
  • dużą nieprzemakalną podstawę np. tacę
  • (barwnik spożywczy)


Zaczynamy

Udostępnij znajomym