Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego do ciasta dodajemy proszek do pieczenia? Proszek do pieczenia sprawia, że surowe ciasto jest puszyste i miękkie podczas pieczenia. Dzieje się tak, ponieważ proszek do pieczenia powoduje wydzielanie się gazu w trakcie pieczenia: dwutlenku węgla. Ten eksperyment pokazuje, jak gwałtownie może zachodzić reakcja proszku do pieczenia z płynem. Najlepiej to widać na przykładzie kwasu takiego jak ocet. Sam zobacz!
Sztuczna lawa – jak to działa?
![Stożek z folii aluminiowej, ze środka którego wyrasta czerwona piana](https://www.henkel-forscherwelt.de/resource/image/1157390/21x9/3000/1286/575ea59b6775e486030234cff5e39534/587DAABD67560419CECA2E5160A778B4/backpulvervulkan.webp)
Do eksperymentu będziesz potrzebować:
- 3 opakowania proszku do pieczenia
- pół szklanki octu
- wodę
- nożyczki
- 3 szklanki
- talerz
- folię aluminiową
- taśmę klejącą
- dużą nieprzemakalną podstawę np. tacę
- (barwnik spożywczy)
Zaczynamy