Twarda woda, miękka woda – czy to ważne?

close up of soap bubbles

Czy widziałeś kiedyś białe plamki na kranie w łazience lub w kuchni? Te plamki powstają z minerałów rozpuszczonych w wodzie. Kiedy woda wyparowuje, minerały pozostają. Mówimy również o osadach wapiennych albo o wapiennej lub twardej wodzie. Wodę z niewielką zawartością wapnia nazywamy miękką wodą. Tak zwana woda destylowana nie zawiera wcale wapnia ani innych minerałów.

Osady wapienne to tylko jeden ze skutków ubocznych twardej wody. Twardość wody ma też wpływ na każdy proces mycia, czyli prania, zmywania naczyń i mycia włosów. Dzieje się tak, ponieważ wapń znajdujący się w wodzie wchodzi w reakcje z substancjami oczyszczającymi, ze środkami powierzchniowo czynnymi. Skutki widać również w pianie: im twardsza woda, tym mniej piany.

Zbadamy tę kwestię w prostym eksperymencie.

Do eksperymentu będziesz potrzebować:

  • puste plastikowe butelki
  • wodę z kranu
  • wodę destylowaną
  • miarkę kuchenną
  • wodę butelkowaną z dużą zawartością wapnia
  • łyżeczkę płynu do mycia naczyń lub szamponu 


Zaczynamy

Udostępnij znajomym