W laboratorium chemicy używają gotowych pasków lakmusowych (wskaźników pH), które mogą zmieniać kolor, aby stwierdzić, czy dana ciecz jest kwasem. Niestety, nie mamy niczego takiego w domu. Ale możemy wykonać własne narzędzia do testów, używając soku z rzodkiewki. Jak sok z rzodkiewki zmienia kolor w styczności z cieczami o różnej kwasowości?
Sok z rzodkiewki jest czerwony, prawda?
![rzodkiewka na drewnianej desce do krojenia z nożem](https://www.henkel-forscherwelt.de/resource/image/1157518/21x9/3000/1286/6dbcc23722eb6754a1907481f032a91c/FC742D1EED636131DA22E2E429FF442D/radieschen.webp)
Do eksperymentu będziesz potrzebować:
- około 140 g rzodkiewek
- czajnik
- szklaną miseczkę
- sitko
- wagę
- miarkę kuchenną
- deskę do krojenia i nóż
- puste słoiki po dżemie
- wodę z kranu
- „ciecze do testów”: płyn do mycia naczyń, roztwór kwasku cytrynowego, wodny roztwór proszku do pieczenia, woda destylowana
Zaczynamy